Met bamboe schepen naar Amerika

Met bamboe schepen naar Amerika

In de vroege 15e eeuw kreeg admiraal Zheng He, als adviseur van de Chinese keizer, de bijzondere opdracht om de roem van de Ming-dynastie over de rest van de wereld te verspreiden. Tussen 1405 en 1433 ondernam Zheng He maar liefst zeven grote expedities naar vrijwel elk bekend gebied ter wereld. Interessant genoeg geloven sommige historici dat de Chinese admiraal zelfs in 1421 Amerika bereikte, maar liefst 71 jaar vóór Christoffel Columbus.

De vloot van Zheng He bestond uit ongeveer 250 schepen, waarvan een groot deel was gebouwd van bamboe. Zowel de masten als de zeilen waren gemaakt van deze sterke plant.

De belangrijkste vaartuigen tijdens de lange reizen waren de jonken. In tegenstelling tot de linnen zeilen van Europese zeewaardige schepen, waren de zeilen van de jonken gevlochten matten die aan elkaar waren bevestigd tot een groot zeil.

Innovatieve kenmerken van bamboe

De bamboezeilen hadden verschillende voordelen ten opzichte van de Europese zeilen. Ten eerste vereiste het hijsen of strijken van de bamboezeilen veel minder mankracht. Het zeil rolde doorgaans automatisch op wanneer de bemanning aan een touw trok.

Bovendien bood een schip met bamboezeilen een preciezere besturing, omdat de gevlochten bamboezeilen sterker en flexibeler waren dan linnen zeilen.

De opdeling van het zeil maakte het leven van de zeelieden ook een stuk gemakkelijker. In tegenstelling tot linnen zeilen scheurden bamboezeilen zelden bij slecht weer. Mocht er toch schade optreden, dan kon de bemanning probleemloos en snel de beschadigde of versleten delen van het zeil vervangen.

Bamboe is populair in de hedendaagse ontwerpwereld

Deze innovatieve kenmerken van de Chinese bamboezeilen gaven de vloot van Zheng He een ongeëvenaarde efficiëntie en betrouwbaarheid tijdens hun ontdekkingsreizen. Het gebruik van bamboe als materiaal bood duidelijke voordelen in termen van duurzaamheid en flexibiliteit, waardoor de Chinese zeelieden zich konden aanpassen aan verschillende weersomstandigheden. Tegenwoordig zien we dezelfde kwaliteiten terug in moderne Bamboe Matten  voor interieurs. Bamboe heeft zich namelijk ontwikkeld tot een populair en duurzaam materiaal in de hedendaagse ontwerpwereld.


Bamboe wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor
Vloeren, meubels en decoratieve elementen in interieurs. Het materiaal heeft een natuurlijke uitstraling en warme kleur, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor designliefhebbers. Bovendien is bamboe buitengewoon sterk en duurzaam, vergelijkbaar met de sterke bamboezeilen die Zheng He's schepen voortstuwden.

Hoewel er nog steeds debat is over de exacte reikwijdte van de expedities van Zheng He en of hij daadwerkelijk Amerika bereikte, werpt de geschiedenis van de bamboezeilen een interessant licht op het maritieme vernuft van het oude China. Deze ontdekkingen illustreren het vermogen van de Chinese scheepsbouw om innovatieve oplossingen te vinden en geavanceerde technologieën te benutten, lang voordat andere maritieme mogendheden ze zouden aannemen.

De reizen van admiraal Zheng He en zijn bamboezeilen blijven een fascinerend hoofdstuk in de geschiedenis van de menselijke ontdekking.

In een groene toekomst investeren? Koop carbon removal credits en help de aarde te herstellen!