Bamboe Schutting Plaatsen met Beugels

Bamboe Schutting Plaatsen met Beugels

Een bamboe schutting plaatsen met beugels is aanbevolen voor onze Giant schermen. De Bamboe Schuttingen Giant zijn mooi en robuust en hebben door hun gewicht een juiste montage nodig. Omdat bamboe palen rond zijn, hebben wij een speciale RVS beugel ontwikkeld waarmee je op eenvoudige wijze een Bamboe Schutting Giant kan plaatsen.

Voorbereiding

Voordat je een bamboe schutting gaat plaatsen, reken je eerst uit hoeveel hardhouten palen en bamboeschermen er op een zijde passen. We hebben Giant schermen met een breedte van 90 cm en 180 cm beschikbaar.

Om uit te rekenen hoeveel hardhouten palen en Giant schermen er op een zijde passen en hoeveel restruimte er eventueel overblijft, is het best om een eenvoudige schets te maken.

Je begint en eindigt altijd met een hardhouten paal van 70 x 70 mm. Tussen twee palen plaats je een Giant bamboescherm van 90 of 180 cm breed. De bamboeschermen bevestig je met de speciaal voor deze schermen ontworpen RVS beugelsv aan de hardhouten palen. Houd er hierbij rekening mee dat tussen de hardhouten paal en het scherm een ruimte van 5 mm zit.

De berekening is dan als volgt:

  1. Je begint met een hardhouten paal: 7 cm
  2. Dan krijg je de ruimte tussen de hardhouten paal en het Giant scherm: 0,5 cm
  3. Het Giant scherm van 90 of 180 cm (in dit voorbeeld kiezen we voor de 180 cm versie): 180 cm
  4. Dan krijg je weer de ruimte tussen de hardhouten paal en het Giant scherm: 0,5 cm
  5. En je eindigt weer met een hardhouten paal: 7 cm
  6. Dan kom je op een totaal breedte van: 195 cm

Plaats je 1 bamboescherm tussen 2 houten palen, dan heb je dus 195 cm ruimte nodig. Voor elk extra scherm kan je stap 2 tot en met 5 herhalen, waardoor je voor het eerste scherm 195 cm moet rekenen en voor elk volgend scherm inclusief een extra hardhouten paal 188 cm.

Om uit te rekenen hoeveel schermen je nodig hebt, neem je de totale lengte en daar haal je 195 cm vanaf. Vervolgens deel je het restant door 188 centimeter. De uitkomst rond je af naar boven en daar tel je nog het eerste scherm bij op om te weten te komen hoeveel schermen je in totaal nodig hebt. Het aantal hardhouten palen dat je nodig hebt is het aantal schermen +1.

Als je bijvoorbeeld 10 meter moet overbruggen, dan is de berekening als volgt:

10,00 - 1,95 = 8,05.

8,05 / 1,88 = 4,28 afgerond naar boven is dit 4,5 schermen.

Je hebt in dit geval 1 + 4 = 5 schermen nodig van 180 cm breed en 1 scherm van 90 cm breed.

Voor de 6 schermen heb je 7 tuinpalen (aantal schermen +1) nodig en 6 RVS montagesets (1 x per scherm).


Bamboe Schutting Plaatsen in 4 Stappen

Stap 1: De locatie gereed maken

Zorg ervoor dat het gedeelte waar je de schutting gaat plaatsen vrij en geëgaliseerd is. Begin met het plaatsen van de eerste en laatste hardhouten palen. Span tussen deze palen een (touw)lijn waar de schutting moet komen. Meet vervolgens uit waar alle tussenliggende hardhouten palen moeten komen. Graaf de gaten voor deze palen alvast uit met een grondboor, zodat je weet of je alle palen op de gewenste plek kunt plaatsen.

Stap 2: De hardhouten palen plaatsen

De stevigheid van de schutting wordt bepaald door de stevigheid van de hardhouten palen, dus zorg ervoor dat deze palen goed en stevig vaststaan. Daarnaast is het belangrijk dat je zeer secuur en precies te werk gaat. Meet de afstand tussen de palen zo exact mogelijk uit en zorg ervoor dat de palen recht en waterpas staan.

Je kan de eerste paal wellicht aan de muur van je woning vastmaken. Je kunt deze monteren met verbindingshoekjes, maar het is veel steviger om de gehele paal op 3 punten te doorboren en te monteren met pluggen en schroeven of bouten in de muur.

Zorg ervoor dat ongeveer 1/3 van de paallengte in de grond staat. Als de schutting 180 cm hoog is, heb je dus hardhouten palen van 270 cm nodig.

Als de bodem in je tuin uit zand, veen of zachte klei bestaat, stort de palen dan in beton. Voor overige grondsoorten volstaat stevig aanstampen van de grond rondom de paal. Als je erg droge grond hebt, maak deze dan eerst goed nat.

Zorg ervoor dat de tuinpalen altijd iets (circa 5 centimeter) hoger staan dan de hoogte van de schutting. Op die manier kan je de schutting een paar centimeter boven de grond plaatsen. Zo voorkom je dat de bamboe palen aan de onderkant gaan rotten doordat ze in een plas water staan of in direct contact met de grond komen. Een andere manier om de levensduur van je schutting te verlengen is om deze op een betonband of op tegels te plaatsen.

LET OP: Je meet van tevoren uit waar ALLE hardhouten palen komen te staan en je graaft ook al de paalgaten, maar je plaatst de palen nog NIET! Plaats altijd direct een bamboe tuinscherm tussen twee palen, zodat je weet of het scherm goed past. Pas als het eerste tuinscherm tussen de eerste twee tuinpalen is gemonteerd, plaats je de derde hardhouten tuinpaal. Vervolgens monteer je het tweede bamboe scherm tussen de tweede en derde tuinpaal. Etc.

Stap 3: De Giant schermen bevestigen met de RVS Montageset

Een Bamboe Schutting Giant heeft een boven- en onderkant. Aan de bovenkant zijn de bamboe palen op een natuurlijke wijze gesloten middels schotjes. Let er goed op dat je de gesloten kant naar boven plaatst, want anders kan er regenwater en vuil in de bamboe palen blijven zitten.

Boor eerst de gaten in de eerste hardhouten paal met de 8 mm boor die in de RVS Montageset zit. Om te bepalen op welke plaats je de gaten gaat boren, meet je de afstand tussen de bovenkant van het Giant scherm en de bovenste en onderste horizontale spies. Deze afstand verschilt voor de verschillende hoogtes waarin de Giant schermen verkrijgbaar zijn. Zorg ervoor dat je een gat in de hardhouten paal boort, zodat de RVS beugel net onder de bovenste en onderste horizontale spies komt te zitten.

Monteer de beugels met de M8 bout en moer boven en onder aan de hardhouten paal. Boor in de buitenste bamboe paal net onder de bovenste en onderste horizontale spies een gat. Let erop dat je recht boort anders past de bout niet door de beugel. Nu kan je het eerste bamboe scherm monteren aan de eerste hardhouten paal.

Zorg ervoor dat je de schutting iets boven de grond plaatst. Ondersteun de schutting aan de onderkant tijdelijk met een baksteen of houten balk. Monteer de beugels op dezelfde hoogtes op tweede hardhouten paal en hang het scherm tussen de twee palen. Het eerste scherm hangt nu!

Herhaal dezelfde techniek toe voor de overige schermen.

Is je laatste bamboescherm net iets te breed? Geen probleem, onze Bamboe Schuttingen Giant zijn eenvoudig in te korten.

Stap 4: Halfronde bamboe palen om het af te maken!

Om je bamboe schutting helemaal af te maken, kan je de hardhouten palen wegwerken met halfronde bamboe palen zodat het een doorlopend geheel wordt. Boor de gehalveerde bamboe palen en de hardhouten paal eerst voor met de Bamboe Boor 4 mm en gebruik vervolgens RVS schroeven van 4 x 60 mm om de bamboe palen aan de hardhouten palen te monteren. Let op dat je de schroeven niet te strak vastzet, anders kan het bamboe gaan splijten.

 

In een groene toekomst investeren? Koop carbon removal credits en help de aarde te herstellen!