Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Unique car park with bamboo cladding at the Medical Center and Blood Bank in Amsterdam.

The impressive bamboo car park at the Slotervaart Medical Center in Amsterdam is the second of its kind but the largest we have built up until now. The multi-storey car park has 5 levels, a total surface area of 3200 m2 and can currently accommodate nearly 1200 cars.

In collaboration with Ballast Nedam Parking the project will be further expanded with additional and similar structures in the coming years. Just as in The Hague, Guadua bamboo poles were used for the siding of the car park.

Architectural firm de Jong Gortemaker Algra is responsible for the bamboo cladding design of the car park in Amsterdam. Through the fan-like positioning of the bamboo poles, a dynamic was created where the siding seems transparent or closed depending on the angle it is viewed from.

The ground floor was left “naked” to generate a floating effect and to eliminate the perception of a massive, tall building. Instead, bamboo plants are surrounding the garage to create a green oasis, in a city that is otherwise dominated by concrete buildings.

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

Bamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

BBamboo Cladding Parking Garage Amsterdam

The client has chosen to leave all bamboo poles uncoated. As a result, bamboo will naturally weather and become greyish-white in color over time. An additional effect of not maintaining bamboo poles for exterior use is a reduced durability and life span. Although we advised against it, it will be an interesting experiment to monitor the natural durability of bamboo in full exposure of sun and rain.